Interjú Steinhauser Klárával

A budaörsi városházán találkozhattam Steinhauser Klárával, egykori "zöldszíves" óvónővel, aki jelenleg a Budaörs Óvárosért Egyesületet tagja és a Minálunk települési hírportál szerkesztője. Beszélgettünk a környezeti nevelés szerepéről és a Zöld Szív egyesületről, a helytörténeti értékek megőrzésének fontosságáról és a Budaörs Óvárosért Egyesületben végzett tevékenységéről.

Steinhauser Klári néni és kincsei

Környezeti nevelés és az országos Zöld Szív egyesület programja

Klári néni óvónőként az országos Zöld Szív egyesületet irányelveivel azonosult, melyek célja megőrizni a gyermekekben a természetszeretetet. A természetbarát szemléletmódot az ún. szelíd módszerrel alakítják ki, mely az alázatos vizsgálódást és szeretettel teli közeledést jelenti. Az egyesület 10 pontjában rögtön található is patakokra vonatkozó rész:
5. Végy védnökséged alá egy természeti értéket! (patak, vadvirágos rét, fa, erdő, domb, stb.)
7. Vigyázz a patakok, folyók, tavak vizére!
"Általános iskolai és óvodai zöldszíves csoportokkal dolgoztunk, dolgozunk. Victor Andrással kidolgoztunk egy módszertani sorozatot és írtunk egy munkafüzetet is "Védjük a patakunkat!" címmel. "- írta Orgoványi Anikó, amikor e-mailben felkerestem a Hosszúréti-patak környezeti nevelési programjának kapcsán.

Helyi értékek védelme és a Budaörs Óvárosért Egyesület munkássága

"A környezeti nevelés akkor eredményes, ha az egész személyiséget áthatja, ha a kognitív elemek – ismeretek, tapasztalatok – megszerzésén túl az attitűdök, érzelmi viszonyulások, magatartási módok terén is kifejti hatását." (1) A helyi környezeti problémák feltárása és a helyi értékek tudatosítása a környezeti nevelés és tudatformálás lehetséges kiindulópontja lehet. (2) A helyi értékek feltárásában segít Klári néni a Budaörs Óvárosért Egyesületben végzett munkájával, helytörténeti kutatásaival, családfa kutatásokkal, melyeket az Egyesület különböző kiadványok formájában terjeszt (pl. Városunk Kincsei I.) ezzel is gazdagítva a város örökségét, amire egyébként az agglomerációs települések többségének nagy szüksége van.

Morvai Ágnes, az egyesület elnöke, elmesélte, hogy az egyesület létrehozására az óváros településszerkezeti tervének készítése és az azzal kapcsolatos érdekérvényesítés kapcsán volt szükség. Az Egyesület fórumot teremt a budaörsi lakossági kezdeményezéseknek,véleményeknek, képviseli az érdekeiket és segítséget nyújt az érdekérvényesítéshez. Azóta az egyesület fő feladata:

  • az óváros védelme, kulturális örökségek felújítása, helytörténeti ismeretek terjesztése, az épített környezetvédelme;
  • a természeti környezet védelme és bemutatása, a levegő és a víz tisztaságához fűződő érdekek védelme, zöldfelületek megőrzése és növelése;
  • és végső soron az itt élők legyökereztetése. 


Klári néninek nagyon köszönöm az interjút, és az egyesületek bemutatását! Munkássága a helyi érdekek védelmén dolgozó Budaörs Óvárosért Egyesület és az országos Zöld Szív nevelői tevékyenségét egyesített magába, mely így különleges példaként jelenik meg az agglomerációs települések identitásának kialakításában. Szükség van ilyen pedagógusokra, szükség van ilyen országos környezetnevelői egyesületre és a helyi értékek védelmére koncentráló helyi egyesületek munkásságára! Orgoványi Anikónak, Morvai Ágnesnek és Klári néninek a továbbiakban is sok sikert kívánok!

Megjegyzések

  1. Nagyon hangulatos a "kincstárat" bemutató felvétel. Látok köztük néhány tárgyat, melyek gyerekkoromból ismerősek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Klári néni a családi kincseit évek óta gyűjti. Éppen aznap mutatta be a használati tárgyakat óvodások számára, szemléltetve, milyen is volt az élet régen, és, hogy mit mire használtak!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Esettanulmány - Veszprémi-Séd patak revitalizációs projektje

Esettanulmány – Rákos-patak

Interjú Koós Kolossal I.