CEEWeb Zöld Infrastruktúra Konferencián járt a diploma

A zöld infrastruktúráról szóló konferenciát október 6-7-én rendezte meg a CEEWeb, a közép-kelet-európai régióban természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek nemzetközi hálózata, mely a biodiverzitás megőrzését és a fenntartható fejlődés elősegítését tűzte ki céljául. A diploma ráckevei bemutatása után segítséget is kaptam a továbbhaladáshoz.


A konferenciára készített angol nyelvű poszter


A másfél napos angol nyelvű konferencia nagyon pörgős volt, a nemzetközi előadók mély és sokrétű szakmai tudásról adtak tanúbizonyságot, a rengeteg előadás során pedig újabb fogódzkodókat találtam, melyek a patak ügyét előrelendíthetnék (pl. civil egyesületek segíthetnek feloldani a törvénykezési problémákat és megoldási javaslatokat kidolgozni azok ellentéteire, gondolok itt első sorban az EMLA egyesületre, akik környezeti jogvédő szervezetként segíthetnének a természetvédelmi és árvízvédelmi intézkedések ellentéteinek feloldásában; vagy. hogy a Natura 2000-es területek fontos szerepet játszanak a zöld infrastruktúra fejlesztésében, mely használható lehetne Budakeszi területén).

Örömmel láttam, hogy a dolgozat következtetései megállták a helyüket egy ilyen színvonalú konferencián, valamint, hogy a revitalizáció szerves részét képezi egy átfogó, embereket, környezetet és más élőlényeket magába foglaló rendszernek, a zöld infrastruktúrának. Habár a zöld infrastruktúra fogalma a diploma végén előkerült, rámutatva a regionális és települések közötti hálózat lehetőségeire és fontosságára, valamint az együttműködés alapjára, azonban az ökológiában és biodiverzitásban betöltött szerepe nem domborodott ki igazán.

Az előadások közötti szünetben lehetőség volt hozott anyagok bemutatására, így a diplomát bemutató poszter is kiállításra került. Az egyesület egyik tagjától, Gosia Siuta, pedig ígéretet kaptam, hogy a diploma áttekintése után, konkrét javaslatokra is számíthatok, mivel a CEEWeb:

  • tájékoztató továbbképzéseket is tart a zöld infrastruktúra előnyeiről és annak alkalmazásáról, megalapozva ezzel a projekthez szükséges szakmai tudást;
  • valamint segítséget nyújt anyagi erőforrások felkutatásában és az üzleti szektor projektbe való bekapcsolásában.

Ezzel pedig megoldást nyújt a dolgozatban felmerülő két fontos problémára, a megfelelő szakmai tudás kérdésére és az anyagi források hiányára.

Amíg Gosia válaszára várok, itt egy kis ízelítő a konferencia előadásaiból és az egyesület munkáiból, melyek a patak ügyében hasznosak lehetnek:

  1. Konferencia előadások
  2. Enriching our society through natural solutions: Why and how to make Green Infrastructure projects a sustainable answer for ecological, social and economic problems? 2013
  3. Profitszerzés természetesen. Útmutató a Visegrádi országok vállalatai és civil szervezetei közötti együttműködéshez
  4. Integrating the Water Framework Directive and the Nature Directives: implementation in Central and Eastern Europe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Esettanulmány - Veszprémi-Séd patak revitalizációs projektje

Esettanulmány – Rákos-patak

Interjú Koós Kolossal I.