Interjú Tüske Emillel

Április 10-én, egy kissé esős délutánon találkoztunk Emillel, a Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület vezetőjével, hogy a Hosszúréti-patak helyzetéről beszéljünk, és arról, hogyan segíthetnénk erősíteni a településeink közötti kapcsolatot. A Kisvilla kávézóban beszélgettünk, ideális hely egy kis pihenésre, minden időben!

 Kutfej Kriszta, a Kisvilla tulajdonosa, én és Tüske Emil, a Tájvédő Kör Egyesület vezetője

A Hosszúréti-patak Biatorbágyon az önkormányzat kezelésében van, és az elmúlt évek során hatalmas átalakuláson ment keresztül a mellé települő ipari létesítmények miatt. A beruházók finanszírozásából medre kiépült és csapadékvíz-tározók tartják vissza az esőzésekkor a beépített területeken felgyülemlett vizet. Egy ponton azonban megmaradhatott a patak viszonylag természet közeli állapota. (1)
„Tiszteletlen módon, leküzdendő elemként tekintenek a patakra.”
Mivel Hosszúréti-patak ipari területen, a város peremén folyik, a települési képben nem foglal el jelentős helyet, irányába kötődés nem alakulhatott úgy ki, mint a város más felszíni vízfolyásainál. Biatorbágyon folyik a Békás, a Benta és a Füzes-patak is. Az Egyesület egyébként a Víz világnapja alkalmából minden évben sétát szervez, melyen a település forrásaira, vízfolyásainak fontosságára próbálja felhívni a lakosok figyelmét, a Föld napjához kapcsolódva pedig a Madár-forrás környezetét gondozzák, tisztítják meg.(2)

Az Egyesület szerencsés helyzetben van, nagyjából 25 állandó tagjával a lakosság megmozgatható, annak ellenére, hogy az itt lakók közül sokan csupán a 80-as évek óta költöztek a városba.  A város lakóinak a település értékeihez való kapcsolódásának erősítése fontos feladat számukra. Az identitásnöveléshez a szomszédos települések közötti jó kapcsolat is hozzájárulhat. A Budapest Balaton útvonal részeként például lehetőség nyílhat a kistérségen belül a települések kerékpárhálózattal való összekötésére. Erre már több útvonal terv is kidolgozásra került, ld. itt

Az Egyesület bicikli túrái is népszerűek. (3) Ez remény keltő, nagyon örülnék, ha a május 24-én rendezendő Itt a Patak részvételi biciklitúrán biatorbágyi szomszédaink is részt vennének! Mindenkit szeretettel várunk!

Emiltől egyébként remek tippeket kaptam a települési értékek integrálására a diplomámban javaslatra kerülő rekreációs útvonal részeként. Köszönöm segítséget és a beszélgetést, a helyismeret és ebből származó tudás rendkívül értékes számomra!

Forrás

(1) Tájékoztatás folyó- és állóvizeink minőségéről, mederállapotokról, épített műveiről c. dokumentum. Ld. itt: http://biatorbagy.hu/system/files/folyo-es_allovizek_tajekoztato.pdf
 (2) http://www.biatorbagy.org/viz-vilagnapi-kepek/
(3) http://www.biatorbagy.org/category/turak/kerekparos-turautvonal-ajanlatok/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Esettanulmány - Veszprémi-Séd patak revitalizációs projektje

Esettanulmány – Rákos-patak

Interjú Koós Kolossal I.